AKİT TV VİZYON PROGRAMI'NA KONUK OLDUK
Yeni Bir Dünya Sanayici ve İşadamları Derneği (YENİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ve yardımcıları, Akit TV'ye konuk oldu. Selman Esmerer, Harun Macit ve Ali İhsan Gündoğdu programda derneğin kuruluş amacını ve hedeflerini anlattı. 22 Aralık Perşembe akşamı canlı yayınlanan 'Vizyon' isimli programı, Halis Özdemir sundu.
YENİAD Yönetim Kurulu Başkanı Selman Esmerer, İslam ülkelerinin içinde bulunduğu kötü şartları ve çıkış yollarını değerlendirdi: "Vahşi kapitalizmin hakim olduğu bir dünya var. Bizim medeniyet değerlerimizle taban tabana zıt bir sistem var. Bu sistemin ana temelini faiz oluşturuyor. İslam ülkelerini de kendi finans kurumlarına bağlamışlar. Üretim merkezlerini kendi alanlarında oluşturmuşlar. Teknolojileri, ileri teknolojileri kendilerine rol biçmişler. İslam ülkelerinin tamamını da tüketim toplumu olarak tahsis etmişler. İslam ülkelerinin üretim safhasına geçmesini de sürekli engellemişler.
Bizim pastadan pay almanızı istemiyorlar. Dünya iki kutupluydu. Sonra tek kutuplu vahşi kapitalizme döndü. Şimdi Rusya'nın yeni bir atağı var. Yeniden iki kutba dönüştürme, yeni dengeler oluşturmaya yönelik, Beşli Şangay gibi oluşumlar, AB, ABD ve İsrail eksenini dengeleme hareketleri. Dünyada bir çıkar ve menfaat savaşı var ve bu maalesef İslam ülkeleri üzerinden yapılıyor. Tüm bunlar, terör örgütleri ve siber savaşlar aracılığıyla yapılıyor. Erbakan Hocamız tüm bunları çok önce görmüş ve D8'i kurmuştu. Dünya değer üretmede zorlanıyor. Oysa altın dünyanın kuruluşundan bu yana geçeli olan tek değerdi. Allah'ın insanoğluna bir lütfudur altın. Asıl geçerli olan birim odur. ABD bunları aşmış. Benim itibarım, değerim var diyor. 70 trilyon Dolar gibi bir rakam telaffuz ediliyor. Bu kağıt paralarla İslam ülkeleri sömürülüyor."
YENİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Ali ihsan Gündoğdu, işadamlarının yaşadığı sorunlara ve derneğin çıkış sebeplerine değindi: "Yeni bir dünya, itirazın ismidir. İçler acısı bir dünyada yaşıyoruz. En büyük zulümlerin yaşadığı bir dünyadayız. Bir bardak suyu bir parça kuru ekmeği bulabilme endişesi yaşayan insanlarla, lüks ve safahat içinde yaşayan bir dünya var. Fazla kilolardan kurtulmak için harcanan parayla bugün bütün Afrika'daki aç insanları doyurabilirsiniz. Diğer taraftan dünya tüketime yöneltiliyor.
Derneğimizin kurulma gayelerinden biri de alternatif bir sistem önermeyi amaçlıyor. Kurallarını bizlerin belirlemediği bir sistem içinde kendi inanç değerlerimizle, kendimizi koruyarak, ticaretimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Bizim karşılaştığımız en büyük sıkıntı, finans sağlama sorunudur. Katılım bankacılığı yavaş yavaş geliştirilmeye çalışıyor. Güzel ama yetersiz. Bizler iş hayatının içinde, çok büyük zorluklar içindeyiz. Çünkü bu sistem sizi sürekli kendi içine çekmeye çalışıyor ve siz dışarıda kaldıkça büyümenize müsaade etmiyor. İşadamları derneğini kurarken, bu sıkıntıyı yaşayan insanların gelerek oluşturduğu bir yapıdır bu."
Selman Esmerer, sık sık tartışma konusu olan ve ülke gündemine giren faiz indirimi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Faiz indiriminin bir sistem sorunu olduğunu belirten Esmerer, çözümüne yönelik önerilerde de bulundu: "Cumhurbaşkanımızın da ısrarla "faiz insin" sözüne karşı, faiz neden inmiyor? Türkiye realitede faiz-döviz ve borsa üçgeninde. Sizin faizsiz yapısı olan bir sistem uygulamanız gerek. Bunun için de önce üretimi arttırmanız gerek. Şu anda Türkiye'nin ihracatı 146-147 milyar Dolar, İthalatı 230-240 milyar bandında. 80-90 milyar Dolar gibi dış ticaret döviz açığınız var. Bir kısmını turizm ile karşılıyorsunuz. Turizm kötü gittiğinde cari açığınız 40-50 milyar Dolar'dan aşağıya düşmüyor. Yani sizin sürekli bir döviz açığınız var, bunu karşılamak zorundasınız. Faizi indirdiğinizde dövizi tutamıyorsunuz. Bu sarmaldan kurtulamazsınız. Üretimi arttırmanız lazım. İhracatı arttırmanız lazım. İhracat-ithalat dengenizi kurmanız lazım. İhracatınız ithalatı geçtiğinde dövize hiç ihtiyaç duymayacaksınız. Faizi de rahatlıkla indireceksiniz. Borsadan para çıkışı dalgalı kurla tutuluyor, ihracat açığını faizle sıcak para girerek karşılıyor. Sistemi çözmeden yol alamazsınız. Erbakan Hocamız bunu gördü. Sanayi ve ileri teknoloji dedi. Ülkemizin şu anda çıkış yolu araması güzel. Mesela ülkelerle kendi para birimleri yoluyla ticaret yapması. Asıl hedef, İslam ülkeleri arası ortak bir para birimi oluşturmak. Asıl kurtuluş o zaman olur ama hepsinde de ihracat-ithalat dengesi şart! Üretimsiz hiçbir şey olmaz! Çözemezsiniz. Türkiye şu anda ağırlıklı olarak inşaat sektörü üzerinden ilerliyor. Ama inşaatla Türkiye bir yere gidemez. Mutlaka üretime dönmesi gerek!"